Vestervang Pilestrø

Vestervang Pilestrø

25. november 2020 0 Af admin

Hestene har nu stået på pilestrø i knap to måneder og jeg er meget begejstret.

Det er virkelig nemt i dagligt arbejde (efter at bunden har sat sig, tager det maks 5 min. pr. boks dagligt).
Jeg har testet pilestrø i 2 bokse, hvor den ene er startet med en halv sæk (ca. 100 kg) og den anden med en hel sæk (ca. 200 kg).
Pilestrøet leveres som sagt i disse bigbags a’ ca. 200 kg.
Mange tænker måske, at de er lidt uhåndterbare. I min lille stald med 5 heste, har jeg valgt at sætte bigbaggen på en palle, så jeg nemt med en palleløfter kan flytte sækken fra boks til boks ved opfyldning. Jeg ved at andre køre trillebørene hen til bigbaggen, fylder op og hælder derefter fra trillebøren i boksen. Det er helt vildt nemt at håndtere, da det er så luftigt og derved nemt at tage direkte fra bigbaggen.

Det er min klare anbefaling at starte op med en hel sæk. Bunden er lidt længere om at sætte sig, men man ender med en meget bedre madras, da der ved en halv sæk ikke er nok til både at suge og lave tør madras ovenpå. På boksen med den halve sæk, måtte jeg efter nogle uger fylde nyt ind, hvor boksen med den hele sæk først fik nyt pilestrø efter halvanden måned.

Det ekstraordinære ved pilestrø er, at toplaget altid er tørt, da fugten trænger igennem og absorberes nedefra. Over ugerne blev materialet lidt mørkere, men stadig helt tørt i toppen, luftigt og pakker sig ikke. Efter at madrassen har sat sig ligger klatterne ovenpå og er super nemme at fjerne, uden at få for meget spild. “Du skal i en boks med pilestrø aldrig tage det våde” sagde Torsten. Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke helt troede på ham, men han har ret! Der er ikke noget vådt… og derfor minimal mødding, da klatterne i sig selv ikke fylder meget. Jeg har ca. halvanden trillebørfuld pr. hest om ugen.. KÆMPE PLUS, synes jeg!

Efter at madrassen er lavet, fylder jeg ca. 6 spandfulde (6×12 liter) pilestrø ind om ugen i hver boks.
Pilestrøet støver absolut minimalt, og der er ingen lugtgener. Boksen ser pæn og indbydende ud.
Jeg har desuden paddock til mine bokse, hvor dørene stort set står åbne hele dagen. Men selvom der blæser, bliver pilestrøet i boksen og flyver hverken ud i paddocken eller ud på staldgangen, da det vejer lidt mere end spåner.

Er pilestrø små stykker træflis?
Jeg havde selv min tvivl om hvorvidt der ville blive blødt og lækkert i en boks fyldt med træ. Efter bare en uge var bunden lige så blød som en spåneboks, bare meget mere frisk. Hestene lå ned og sov fra dag 1, strøet sidder ikke i hovene og er bare et helt genialt produkt!

Hvis jeg skal finde noget negativt at sige om pilestrø, så er det ikke helt så let at feje som f.eks. spåner – men helt ærligt, det kan man vist godt overkomme 😉

Vestervang Pilestrø får min varmeste anbefalinger, og Torsten og Mette er super søde til at vejlede ved opstart eller bare ved spørgsmål. Tøv endelig ikke med at kontakte dem på www.pilestro.dk eller på telefon 2971 2964