Sofus er skadet

Sofus er skadet

25. maj 2021 0 Af admin

Sofus har ændret adfærd☹

13 april 2021 – Jeg kørte idag Sofus til dyrlæge da han den sidste måned har ændret adfærd og er begyndt at rejse sig (stejle) fuldstændig ud i det blå.
I longen nikker han en meget lille smugle og ser ganske lidt halt ud på højre forben – der er ikke noget at se eller mærke i ridning, udover hans udfald.

Lameness locator (måler hvorvidt hesten bevæger sig systematisk) siger halt på højre forben og ellers meget skævt arbejde i kroppen, kompensation på venstre bag og ikke meget smidighed i bagparten.
Bøjeprøve – fuldstændig 3 benet (meget halt)
Blokader fra nederst til øverst – formentlig et problem ved den øvre tilhæftning til gaffelbåndet.

Vi slutter for i dag – Ny tid om en uge – total ro så længe

Vidste du at: Gaffelbåndet ikke hæftes op til en muskel og derfor ikke kan aflastes hverken ved afsæt eller landing – derfor har det så lange udsigter for heling, da gaffelbåndet hele tiden udsættes for maks belastning.

Vidste du at: En gaffelbåndskade i største omfang er en slidtage skade og noget der kommer over tid, det kan være undervejs længe inden heste lader sig bemærke af det, ud af til, så det kan være meget svært at opdage i tide som ejer/rytter.

Vidste du at: En gaffelbånsskade ved tilhæftningen op ad er kronisk og ned af er akut opstået.

20 april 2021 – Vi er igen ved dyrlægen. Vi scanner og finder hævelse på gaffelbåndet (hvilket vidner om at vi har lokaliseret skaden til her).
Vi tager balancebilleder, som hjælper os til at se 100% hvordan sener og alt inden i benet vender, for at være sikker på at han ikke belaster noget mere end højest nødvendigt – disse billeder (røntgen) er en stor hjælp for smeden, hvis der skal forsøges med specialbeskæring/sko eller lignende.
Billeder viser at smeden har gjort et godt stykke arbejde og der er kun ganske lidt der kan ændres for at vi hjælper ham (skaden) allerbedst. Man kan med korrekt skoning flytte lidt belastning til bøjesenerne som er stærkere og kan tåle mere.

Vi tager også billeder for at kigge efter slidgigt eller anden slidtage som f.eks forkalkning, men Sofus har flotte ben og der er tilsyneladende ikke andet der driller ham, hvilket giver en bedre prognose for at han kommer sig.

DOM: 9-12 måneders ro!!!

En dom hverken dyrlægen eller jeg vil acceptere uden at forsøge, hvad der kan forsøges. Vi beslutter derfor i fællesskab at vi gør følgende:

1 måned med boksro (kontrolleret motion)
4 x behandling med cartrophen (en gang om ugen – dette er et forsøg, da cartrophen typisk bruges til ledproblemer, men da gaffelbåndet hæfter til et led og Sofus er en ældre hest efterhånden (13 år), vælger vi at forsøge at hjælpe ham, alt hvad vi overhovedet kan og sikre os at alt andet er så optimal som muligt for bedre heling af den egentlige skade.

Cartrophen er et præparat der dæmper irritation i led og øger ledvæske produktionen – det gives ikke i ledet men under huden og hjælper i alle kroppens led og ikke et specifikt sted.

Udover dette har vi valgt at forsøge os med cryo behandling – cryo behandling øger collagen niveauet i senerne, og øger blodgennemstrømningen markant, dette kan ikke opnås så kraftigt ved andre former for køling og når kulden er så ekstrem og intens, opstår der nogle processer i hjernen, som optimerer regenerationen af celler og væv – dette gælder både akutte og ældre skader, som ikke har villet hele af sig selv eller ved anden behandling.
Der er ingen bivirkninger ved behandlingen (så længe den i hvert fald udføres af erfarne folk) Alle heste accepterer behandlingsformen, fortæller de hos H & M Equestrian.

Når en skade skal repareres på kortest tid, kræves daglig behandling i min. 3-4 uger, samt fuld kontrol over hesten bevægelsesmønster (At den udelukkende laver kontrolleret motion)

Behandlingstiden varierer, ved start hvor skaden stadig er aktiv, behandles der i ca. 5 min. Når der er ro på aktiviteten, ca. 3 min.
Cryobehandling kan bruges til f.eks. hudproblemer, gigt, akut opstået overben, gaffelbåndsskader, kodeledsforvridninger, diverse ødemer og muskelspændinger.

Sofus sendes på ophold hos H & M Equestrian, hvor han hver dag går 45 min i skridtmaskine (kontrolleret motion) og får daglig cryo behandling.
Hestene på boksro hos H & M Equestrian står i ude bokse, hvor de fra boksene kan se alle de andre heste på fold og derfor har et så ”almindeligt” liv som muligt, mens de står der.
Hver morgen kommer de i skridtmaskine i forbindelse med at de andre heste kommer på fold og derfor ”opdager” de nærmest ikke at de ”snydes” og uroen herom undgås.
Det er også fedt at have ham stående et sted hvor der er flere andre på boksro, så han aldrig er alene, som han ville være hjemme, mens de andre er på fold.

25 maj 2021 – Kontrol – 6 uger efter at vi har fundet skaden – 5 uger efter at vi er startet på behandling af skaden.

Sofus var faktisk haltfri på fastbund og lige ud. Samt 20% bedre i longen rundt på volten (dette er en meget stor forbedring, da der oftest ikke sket meget eller slet ikke fremskridt efter blot 5 ugers ro).
Sofus arbejdet meget bedre i hele kroppen, han sætter af som han skal og landet som han skal i bagbenene, hvilket betyder at han ikke kompenserer andre steder i kroppen.
Han er glad, tilpas og hans generelle velbefindende er forbedret med over 100% han er min dejlige glade drengerøv igen.

Der er sagt GO til genoptræning kan starte – dog kun i skridt… men jeg er SÅ glad, tænk sig at det der, for godt en måned siden havde udsigter af 9-12 måneder, før jeg kunne sidde på ham igen, nu er ovre på godt 1 måned!!!!

Konklusion: Cartrophen kan bruges til andet end isoleret set en ledskade og cryo behandlingen sætter virkelig skub i helingsprocessen.
Perfekt kombination og nu glæder jeg mig til at komme ud og skridte på min yndlingsdreng i morgen.

En kæmpe tak til mine fantastiske samarbejdspartnere Dyrlæge Mette Rauer – Nordjysk hestpraksis, Beslagsmed Martin Jensen fra Sdr. Vejrbakken og Hanne og Martin fra H & M Equestrian – Uden jer var vi ikke her i dag.

Fremadrettet:
Kontrol igen om en måned, indtil da er planen skridt 45-60 min. 3 gange om ugen + 2 gange om ugen skridtbånd/skridtmaskine og cryo behandling hos H & M Equestrian – dette for at sætte genoptræningen optimalt i gang.
Sofus er hjemme igen og står på boks samt paddock med sine venner.

 

Opdateres efter næste kontrol 22 juni 2021