Sædstrengsadhærencer

Sædstrengsadhærencer

30. april 2019 0 Af admin

Jeg har spurgt Dyrlæge med speciale i hestesygdomme Mette Rauer om ”opstår Sædstrengsadhærence hyppigere ved stående kastration end liggende og er det følge af “dårligt” arbejde eller bare uheld på de heste der kommer til at døje efterfølgende?”

Mette svarer: Der er flere adhærencer ved stående kastration. Desuden er der flere komplikationer ved kastration jo ældre hingsten er, inden den bliver kastreret. Grunden til adhærencer er oftest infektion i såret. Infektionen kan opstå indtil såret er helet.
Der er flest infektioner ved stående kastration fordi det er svært at se hvad man laver når hesten står op og fordi det er sværere at holde en god hygiejne fordi pladsen er trang mellem benene. Der kan også opstå infektion i såret efter operationen fordi såret står åbent. Såret står åbent for at væske kan komme væk fra såret så der ikke dannes en byld.
Fordelen ved stående kastration er, det er billigere og at hesten ikke skal kastes i bedøvelse. Hvis hesten ligger ned kan man bedre holde en god hygiejne og se hvad man laver, ulempen er at hesten skal kastes samt at det koster flere penge. de fleste gange vil jeg sige, det ikke sker pga. dårligt dyrlæge arbejde. Der er altid en risiko for komplikationer ved operation eller brug af medicin også selvom alt går efter bogen

Kort om Mette: Mette er uddannet dyrlæge i 2011 hvor hun blev optaget på hestedifferentieringen. Mettes liv med heste startede da hun blot var 7 år, gennem årene med hestene var det primært springsporten der vandt ind hos Mette og hun har tidligere sprunget på m-niveau.